Osiągnęliśmy iście hiszpańskie temperatury dlatego też warto podpatrzeć jeden z hiszpańskich sposobów na walkę z upałem. Zapraszamy do lektury!
Tinto de verano czyli dosłownie "czerwone letnie" to popularny w Hiszpanii napój alkoholowy serwowany w okresie letnim niemal w każdym barze. Właściwie w każdym hiszpańskim supermarkecie możemy odnaleźć gotowy napój, jednak jego jakość najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli: a) nie przebywasz obecnie w Hiszpanii i nie możesz spróbować gotowego napoju czy to w restauracji czy to kupić go w supermarkecie lub b) chcesz mieć bezpośredni wpływ na jakość napitku skorzystaj z tego przepisu.
Składniki:
- butelka młodego, czerwonego wina, polecamy hiszpańskie wino typu tempranillo, dostępne są w prawie każdym polskim supermarkecie;
- sprite lub sevenup;
- wino typu wermut np. Martini Bianco, do przygotowania całego dzbanka potrzebna jest niewielka ilość wermutu. Wermut jest opcjonalny ale bardzo pozytywnie wpływa na smak tinto de verano;
- limonka lub cytryna;
- lód w kostkach.
Napełniamy dzbanek do połowy kostkami lodu. Nalewamy około 50 ml wermutu. Następnie zalewamy naczynie do pełna równą ilością sprite i czerwonego wina. Dodajemy plasterki cytryny lub/i limonki
GOTOWE!
jak dobrze, że mieszkam w Hiszpanii i tinto mam w lodówce :) Jak przyjadę do Polski to na pewno spróbuję Twoje tinto! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńjak dobrze, że mieszkam w Hiszpanii i tinto mam w lodówce :) Jak przyjadę do Polski to na pewno spróbuję Twoje tinto! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńEkstra przepis, koniecznie zrobię w sobotę
OdpowiedzUsuńwermutu jeszcze nie dodawałam, choć tinto robię od lat. Koniecznie muszę spróbować! Cieszę się bardzo, że trafiłam na Twojego bloga - dziękuję za cenne wskazówki językowe!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że to jeszcze nie pora na tinto de verano! Oby lato jak najszybciej do nas zawitało :)
OdpowiedzUsuń