sobota, 25 czerwca 2016

Przepis na tinto de verano

Osiągnęliśmy iście hiszpańskie temperatury dlatego też warto podpatrzeć jeden z hiszpańskich sposobów na walkę z upałem. Zapraszamy do lektury!




Tinto de verano czyli dosłownie "czerwone letnie" to popularny w Hiszpanii napój alkoholowy serwowany w okresie letnim niemal w każdym barze. Właściwie w każdym hiszpańskim supermarkecie możemy odnaleźć gotowy napój, jednak jego jakość najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli: a) nie przebywasz obecnie w Hiszpanii i nie możesz spróbować gotowego napoju czy to w restauracji czy to kupić go w supermarkecie lub b) chcesz mieć bezpośredni wpływ na jakość napitku skorzystaj z tego przepisu.

Składniki:

  • butelka młodego, czerwonego wina, polecamy hiszpańskie wino typu tempranillo, dostępne są w prawie każdym polskim supermarkecie;
  • sprite lub sevenup;
  • wino typu wermut np. Martini Bianco, do przygotowania całego dzbanka potrzebna jest niewielka ilość wermutu. Wermut jest opcjonalny ale bardzo pozytywnie wpływa na smak tinto de verano;
  • limonka lub cytryna;
  • lód w kostkach.


Napełniamy dzbanek do połowy kostkami lodu. Nalewamy około 50 ml wermutu. Następnie zalewamy naczynie do pełna równą ilością sprite i czerwonego wina. Dodajemy plasterki cytryny lub/i limonki

GOTOWE!

5 komentarzy:

  1. jak dobrze, że mieszkam w Hiszpanii i tinto mam w lodówce :) Jak przyjadę do Polski to na pewno spróbuję Twoje tinto! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dobrze, że mieszkam w Hiszpanii i tinto mam w lodówce :) Jak przyjadę do Polski to na pewno spróbuję Twoje tinto! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra przepis, koniecznie zrobię w sobotę

    OdpowiedzUsuń
  4. wermutu jeszcze nie dodawałam, choć tinto robię od lat. Koniecznie muszę spróbować! Cieszę się bardzo, że trafiłam na Twojego bloga - dziękuję za cenne wskazówki językowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że to jeszcze nie pora na tinto de verano! Oby lato jak najszybciej do nas zawitało :)

    OdpowiedzUsuń